Μουσλεχ Ζαδαλλα

Βιογραφικό

 

ΖΑΔΑΛΛΑ Φ. ΜΟΥΣΛΕΧ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Γεννήθηκα στη Βηθλεέμ Παλαιστίνης το 1955. Το 1973 αποφοίτησα από το Λύκειο της χώρας μου με άριστα και έλαβα υποτροφία για σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Το 1974 αποφοίτησα από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ μετά από εξετάσεις στην ελληνική γλώσσα. Την ίδια χρονιά γράφτηκα στη Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1980 πήρα το πτυχίο της Ιατρικής με άριστα.

Από το 1980 έως το 1981 εργάσθηκα στο Κρατικό Νοσοκομείο της Βηθλεέμ ως εσωτερικός βοηθός.

Από τον Αύγουστο του 1981 έως τον Αύγουστο του 1983 έκανα τα δύο προκαταρκτικά χρόνια της Παθολογίας στην  Α΄  Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ΑΠΘ. Ειδικεύτηκα στην Ενδοκρινολογία στην ίδια κλινική από το Δεκέμβριο του 1983 έως το Νοέμβριο του 1987. Tο  Δεκέμβριο του 1987 πήρα τον τίτλο της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας μετά από εξετάσεις της ειδικότητας.

Το 1987 απέκτησα την ελληνική υπηκοότητα και υπηρέτησα τη θητεία μου στον ελληνικό στρατό  ως έφεδρος αξιωματικός. 
Το Φεβρουάριο του 1988 έλαβα την άδεια εξάσκησης ιατρικού επαγγέλματος .

Από το 1988 έως σήμερα  εργάζομαι στο ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης, Υποκατάστημα 25ης Μαρτίου ως Ενδοκρινολόγος.
Από το 1990 μέχρι το 2008  ήμουν  επιστημονικός συνεργάτης στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού όπου συμμετείχα  στα  ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα  της κλινικής  με ιδιαίτερη απασχόληση στο διαβητολογικό  κέντρο του νοσοκομείου. 

Το 1993 ολοκλήρωσα τη διδακτορική μου διατριβή με θέμα «Μεταβολές των ενδογενών οπιοειδών πεπτιδίων σε ασθενείς με νοσήματα του θυρεοειδούς» με βαθμό «Άριστα» και το 1994 αναγορεύτηκα Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής  του ΑΠΘ.

Μέχρι σήμερα έχω συγγράψει πάνω από 60 εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, 1 βιβλίο για το Σακχαρώδη Διαβήτη  καθώς και κεφάλαια σε άλλα 8 βιβλία. Παράλληλα έχω ανακοινώσει περίπου 300 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχω πραγματοποιήσει περισσότερες από 400 ομιλίες σε ιατρούς και ασθενείς.

Είμαι μέλος επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχω συμμετάσχει στην οργανωτική επιτροπή πολλών ιατρικών συνεδρίων. Τον Νοέμβριο το 2013 οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη το <<Διαβητικό Χωριό>> όπου ήμουν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.  

Είμαι μέλος συντακτικής επιτροπής τριών επιστημονικών περιοδικών. Από το 2008 μέχρι το 2010 διετέλεσα Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων.

Από το 2009 διδάσκω το μάθημα της Ενδοκρινολογίας στο τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Από το 2010 έως το Μάρτιο του 2014 κατείχα την θέση του διευθυντή στο πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ Ανάληψης Θεσσαλονίκης.

Από τον Απρίλιο του 2012 είμαι ειδικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, υπεύθυνος για το σακχαρώδη διαβήτη.

Από τον Απρίλιο του 2013 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσα Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων.

Τα βασικά μου ερευνητικά ενδιαφέροντα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και πιο συγκεκριμένα η τεχνολογία στο σακχαρώδη διαβήτη (αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, συνεχής καταγραφή, διακυμάνσεις γλυκόζης, τεχνητό πάγκρεας), η εκπαίδευση των ασθενών με διαβήτη (εκπαιδευτικές ομάδες) και το φαινόμενο ινκρετίνης.

Έχω επίσης συμμετάσχει εθελοντικά ως μέλος ομάδας επιστημόνων ιατρών σε προγράμματα εκπαίδευσης ομάδων ατόμων με διαβήτη σε συλλόγους διαβητικών ασθενών, καθώς και σε πολλαπλές ενημερωτικές και εκπαιδευτικές ημερίδες για το κοινό ως ομιλητής ή μέλος της οργανωτικής επιτροπής και έχω αρθρογραφήσει σε ενημερωτικά περιοδικά των ομοσπονδιών συλλόγων ασθενών.

Στο πεδίο της τεχνολογίας του σακχαρώδη διαβήτη δραστηριοποιούμαι εδώ και 15 χρόνια, έχοντας τοποθετήσει περισσότερες από 300 αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης σε Έλληνες ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Η εμπειρία αυτή έχει ανακοινωθεί σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και βρίσκεται υπό δημοσίευση σε επιστημονικό ξενόγλωσσο ιατρικό περιοδικό.

Πρόσφατα τοποθετήθηκα σε θέση Έμμισθου Πανεπιστημιακού Υποτρόφου στο Διαβητολογικό κέντρο της Α’ Πανεπιστημιακής Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής, αρ. 23/10.7.2014, με γνωστικό αντικείμενο <<Παθοφυσιολογία Ενδοκρινικών και Μεταβολικών Παθήσεων και Προηγμένη Τεχνολογία στην αντιμετώπισή τους>>. .


Παθήσεις
Ενδοκρινολογία
Ο Ενδοκρινολόγος είναι ο γιατρός που έχει αποκτήσει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις καθώς και την επαγγελματική επάρκεια και ικανότητα για τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων των ενδοκρινών αδένων.

Το ιατρικό πεδίο που καλύπτεται από την Ενδοκρινολογία είναι ευρύτατο και αφορά παθήσεις και διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, των ορμονών και του μεταβολισμού. Γι’ αυτό πρόσφατα ο νέος τίτλος της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ορίστηκε ως <Ενδοκρινολογία, Μεταβολισμός, Σακχαρώδης Διαβήτης & Διατροφή>.

Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα σύνθετο σύστημα αδένων και αποτελείται από τον θυρεοειδή, τους παραθυρεοειδείς, το πάγκρεας, τις ωοθήκες, τους όρχεις, τα επινεφρίδια, την υπόφυση και τον υποθάλαμο.Οι αδένες αυτοί με τις ουσίες που εκκρίνουν, τις ορμόνες, ελέγχουν και συντονίζουν πολλές δραστηριότητες του οργανισμού.

Διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος μπορεί να οδηγήσουν στην κακή λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού με επιπτώσεις όπως από την καρδιά και τα αγγεία, τον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων, την ανάπτυξη του παιδιού, την αναπαραγωγική ικανότητα ανδρών και γυναικών, διαταραχές της εμμηνορρυσίας, ακμή, υπερτρίχωση και διαταραχές των οστών.
Σακχαρώδης Διαβήτης
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της , είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.
Παθήσεις Θυρεοειδούς αδένα
Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς με υπερέκκριση θυρεοειδικών ορμονών και στη δεύτερη υπολειτουργία με μειωμένη έκκριση ορμονών. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε τι σημαίνει και ο όρος βρογχοκήλη που τόσο συχνά ακούγεται στις παθήσεις του θυρεοειδούς
Παχυσαρκία
Παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και/ή αυξημένα προβλήματα υγείας. Ως παχύσαρκοι χαρακτηρίζονται τα άτομα που ο δείκτης μάζας- σώματος (ΔΜΣ) –μια μέτρηση που λαμβάνεται, διαιρώντας το βάρος ενός ατόμου σε κιλά, με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα- ξεπερνά τα 30 kg/m2.

Copyrights ©2015:Tzant Mouslech